Χάος. Η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για ένα κράτος «αλά» ελληνικά. Η γύμνια της κρατικής μηχανής και η απουσία υποδομών, αξιοκρατίας, επαγγελματισμού είναι η μονή συνέχεια αυτού που ονομάζουμε κράτος, ένα κράτος οπερέτα, λάφυρο κομμάτων, που βρίσκονται μόνιμα σε μια αφασία.
Η φονική σύγκρουση των δύο τρένων, ως συνέχεια του κράτους, της αφασίας κομμάτων, του πολιτικού προσωπικού και οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν ποτέ, φανερώνει την τρομακτική ανεπάρκεια και της έλλειψης οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης.
Στη χώρα όλα είναι διαλυμένα και παντελώς υποβαθμισμένα με μια κυβέρνηση που έχει στραμμένο το βλέμμα στις εκλογές, με μια αξιωματική αντιπολίτευση που βρίσκεται σε έναν αγώνα για την…. αποκατάσταση της δημοκρατίας και με τρένα που κινούνται στα τυφλά με συστήματα απαρχαιωμένα.
Εδώ και δεκαετίες τα τρένα λειτουργούν όπως ακριβώς πριν από 30 χρόνια με το τεφτέρι όπου καταγράφεται χειρόγραφα, χωρίς σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση. Το μοιραίο σήμα του σταθμάρχη της Λάρισας, η υποβάθμιση, η λεηλασία και η εγκατάλειψη δεν έχουν τέλος για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους.
Απευθείας αναθέσεις, διαγωνισμοί για «ημέτερους» ιδιώτες που αντί να επενδύουν, καρπώνονται κρατικό χρήμα εκατοντάδων εκατομμυρίων, συνθέτουν το σκηνικό που συντελείται γύρω από τον οργανισμό σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ). Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου παραμένει χωρίς σηματοδότηση και συστήματα ασφάλειας, αυτά δηλαδή που χρειάζονταν για να αποτραπεί το δυστύχημα στα Τέμπη.
Στις 27 Απριλίου 2022 ο Χρήστος Κατσιούλης, πρόεδρος της επιτροπής ETCS (European Train Control System), η οποία είναι αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, είχε υποβάλει την παραίτηση του στη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ (θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ). Το πρώην στέλεχος είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση που επικρατεί στους σιδηρόδρομους της χωράς.
Στην επιστολή αυτή αποτυπώνονται χαρακτηριστικά οι καθυστερήσεις, η κακοδιαχείριση και η προβληματική υλοποίηση των συμβάσεων που αφορούν έργα σηματοδότησης και ασφάλειας, οι προβληματικές ενέργειες του οργανισμού πάνω σε θέματα ανάταξης, δηλαδή ορθής επανατοποθέτησης των γραμμών, οι ελλιπείς γνώσεις των αρμοδίων για την λειτουργιά εξειδικευμένων συστημάτων και η ατελής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Η συγκεκριμένη σύμβαση 717/14, αφορούσε την ανάταξη της σηματοδότησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί μέχρι το 2016, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Φαίνεται όμως ότι κανείς δεν την έλαβε υπόψη και έτσι φτάσαμε στην τραγωδία των Τεμπών, εξαιτίας της συστηματικής εγκατάλειψης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη των συστημάτων ασφάλειας που δεν τοποθετήθηκαν και την απαξίωση του προσωπικού.
Για την ασφάλεια των δρομολογίων είχε εκδώσει ανακοίνωση η δημοκρατική ενωτική συνδικαλιστική κίνηση σιδηροδρόμων από τις 07/02/2023, είκοσι μέρες πριν την τραγωδία. Στην καταγγελία τους οι εργαζόμενοι αναφέρονταν σε δυο πρόσφατα ατυχήματα τα οποία όπως σημειώνουν «προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο με τις αμαξοστοιχίες 51 και 61 αντίστοιχα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον συνάδελφο μηχανοδηγό αλλά και τους επιβαίνοντες». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν το τραγικό: «δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται».
Τα ερωτήματα είναι πολλά και αμείλικτα και από ότι φαίνεται οι απαντήσεις είχαν δοθεί δυστυχώς καιρό τώρα, αλλά ουδείς ασχολήθηκε, γιατί αν λειτουργούσε το σύστημα ETCS, τα τρένα δεν θα κινούνταν στα τυφλά και ακόμα και σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους θα υπήρχε το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα ακινητοποιούσε τα δυο τρένα σε απόσταση ασφαλείας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κάποτε ο ΟΣΕ ήταν ενιαίος και δημόσιος. Σήμερα έχει διαχωριστεί σε τρία κομμάτια ΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ ({ν. 3891/2010 ΦΕΚ 188 Α/04-11-2020), «αναδιάρθρωση, εξυγίανση και ανάπτυξη του ομίλου ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και άλλες διατάξεις για το σιδηροδρομικό τομέα». Κάποτε ο ΟΣΕ είχε χιλιάδες εργαζόμενους, σήμερα έχει περίπου 750, όταν στο οργανόγραμμα της επιχείρησης γίνεται λόγος για 2800 εργαζόμενους. Κάποτε είχε δρομολόγια σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χώρα, τώρα είναι λιγότερα και αραιότερα. Οι απευθείας αναθέσεις και οι εξωφρενικοί διαγωνισμοί έχουν την «τιμητική» τους και στον ΟΣΕ.
Έργα χωρίς τέλος από το 1995 στον σιδηρόδρομο. Η χώρα προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τον άξονα Πάτρα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι, δημιουργώντας μια γραμμή υψηλών ταχυτήτων (200 χλμ/ώρα), με τα έργα να μην έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Τα σύγχρονα συστήματα GPS που ελέγχουν την ακριβή τοποθεσία του τρένου, δεν λειτουργούν παρά το γεγονός ότι κάποια έχουν αγοραστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2023 η Ευρωπαϊκή επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που έχει με βάσει την οδηγία για την δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου (2012/34/ΕΕ – 14/12/2012). Η οδηγία διευκρινίζει ότι τα κράτη-μέλη, έπρεπε να εξασφαλίσουν την σύμβαση συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής αρμόδιας αρχής και του διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής το αργότερο έως τις 16 Ιουνίου 2015
Οι εθνικές αρχές αντίθετα εξακολουθούν να μην έχουν υπογράψει και δημοσιεύσει την συμβατική συμφωνία τους με τον ΟΣΕ. Η επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδος τον Δεκέμβριο του 2020. Δεδομένου ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παραβιάζει την οδηγία, η επιτροπή αποφάσισε πλέον να παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης,
μιλώντας στο OPEN περιέγραψε τα σιδηροδρομικά έργα στην Ελλάδα ως ένα
διαχρονικό έγκλημα και τόνισε ότι έχουμε τη μοναδική εταιρεία μεταφορών
ιδιωτικοποιημένη, τη μοναδική επισκευών ιδιωτικοποιημένη και ο ΟΣΕ δεν
έχει χρήματα για να συντηρεί δίκτυο, όταν η αναβάθμιση του
σιδηροδρομικού δικτύου στη Γαλλία κόστισε 7, 5 δις ευρώ, ενώ στην Ελλάδα
τα έργα έχουν κοστίσει πάνω από 15 δις ευρώ, γιατί άραγε δεν έχουμε
σιδηρόδρομο;
Γραμματέας ΓΣΕΕ: Ο ΟΣΕ δεν έχει τα χρήματα για να συντηρεί το δίκτυό του
Τον Ιανουάριο του 2017 υπεγράφη η πώληση του 100% της τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane GROUP και ολοκληρώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατομμυρίων ευρώ. Στη νέα συμφωνία που υπεγράφη στις 14 Απριλίου 2022 μεταξύ δημοσίου –FSI TRENITALIA, προβλέπεται ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει στον ιταλικό όμιλο επιχορήγηση 750 εκατομμυρίων ευρώ για να εκτελεί σιδηροδρομικά δρομολόγια την επόμενη 15ετια και για ανανέωση και εκσυγχρονισμό των επιβατικών συρμών.
Προβλέπεται η μίσθωση και όχι απόκτηση 10 νέων υδρογονοκίνητων τρένων και ακόμη 10 ηλεκτροκίνητων, τα οποία θα φτάσουν στην Ελλάδα στις 31/12/2027.
Ουσιαστικά επιδοτούνται όλα τα δρομολόγια σαν να επρόκειτο για «άγονες γραμμές» ακόμα και το βασικό δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται έτσι όπου οι συρμοί κινούνται πάντοτε υπερπλήρεις. Όλα λοιπόν τα παρακλάδια του φιάσκου που έχει μπει στις……ράγες.
Κάπως έτσι φτάσαμε στην τραγωδία!! τι τελικά οδήγησε στη μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων;
Λουτρό αίματος….. αλλά υπεύθυνος κανένας. Είπαν «πάμε και ότι γίνει» δεν ήρθαν όμως σπίτι τα παιδιά!! μια Ελλάδα νεκροταφείο και η τραγωδία στα Τέμπη συνεχίζεται.
Το σαπισμένο καρκίνωμα πρέπει να ξηλωθεί, πρέπει επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη, έγκλημα δεν είναι μόνο η πράξη, έγκλημα είναι και η παράλειψη.
«Είναι ντροπή και ντρέπομαι που θέτετε θέματα ασφάλειας και θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως. Διασφαλίζουμε την ασφάλεια», είναι τα λόγια του Υπ. μεταφορών Κώστα Καραμανλή, μέσα στη βουλή των Ελλήνων.
Ο απολογισμός 57 νεκροί, η πλειοψηφία νεαρά παιδιά και φοιτητές και 56 αγνοούμενοι.
Είναι ντροπή που εσείς υπάρχετε!!
Δεν λειτουργεί τίποτα, σκοτώνονται άνθρωποι, νέα παιδιά αλλά εύκολα βρίσκουμε τα εξιλαστήρια θύματα. Τελικά ζούμε στη χώρα που ερευνούν για το έγκλημα αυτοί που το έκαναν.
Καληνύχτα Ελλάδα!! η ασφάλεια των επιβατών είναι ….. χειροκίνητη!!
Η επόμενη μέρα είναι του φωτός. Το Ελλάνιο γένος δυναμώνει γιατί είμαστε απόγονοι ηρώων και γνωρίζουμε ότι θα φτάσουμε στο τέλος με δική μας νίκη.
Η επόμενη μέρα είναι των Ελλήνων Πολιτών στην Ελλήνων Πολιτεία !!
0 Σχόλια